top of page
  • תמונת הסופר/תAya Eshdat

המבט הטכנולוגי של ביטול הילכת רו נגד וויד

עודכן: 17 בנוב׳ 2022

סיפור לשבת - #אמפתיהלשבתיה

הפוסט הזה החל לכתוב את עצמו כבר בסופשבוע שעבר אחרי הפסיקה האומללה של בית המשפט העליון בארה"ב. הוא ישב אצלי בטיוטות כשבוע, כשהנושא הזה לא נותן לי מנוח. קראתי מאז כל כך הרבה דברים חכמים ועצובים שנכתבו על השבר הזה שלוקח אותנו, כנשים וכחברה, עשרות שנים אחורה, אז בואו נדבר גם על טכנולוגיה בהקשר הזה

"יתכן שבית המשפט העליון רק סיים את הזכות החוקתית שלנו להפלות, אבל עליכם לדעת: הפלה היא טיפול רפואי, ומגיע לך לשלוט בגופך ובעתידך, לא משנה מה. זה לא השתנה. אנחנו לא יכולים ואנחנו לא ניסוג גם עכשיו"

ככה אמר לאחר הפסיקה של ביטול הילכת רו נגד וויד Tedros Adhanom Ghebreyesus מנכ"ל אירגון הבריאות העולמית (WHO).


על פי ההערכות, כ-930,000 הפלות בוצעו ברחבי ארה"ב ב 2019,

כמעט 5000 מהן הפסיקו הריון שמקורו באונס,

81,000 מהנשים שביצעו הפסקת הריון הן מתחת גיל 20.

רבע מהן אמרו שאין באפשרותן להחזיק ילד מבחינה כלכלית,

86% מהן אינן נשואות.


ב 2022 - נשים כאלה הולכות להיחשב, במדינות רבות בארה"ב, כעוברות על החוק והן יהיו חשופות לסכנות בריאותיות ולמוות בניסיון להפסיק הריון בצורה לא בטוחה במקום במרפאות מורשות. כמובן, שכמו תמיד, אוכלוסיות מוחלשות, ייפגעו יותר.

אבל בואו נדבר על טכנולוגיה.

טכנולוגיה היא טובה או רעה בהתאם לא.נשים שמשתמשים בה וטוהר כוונותיהם. וזה נכון גם לסוגיית ההפלות וזכות האישה על גופה. *** לא מעט אפליקציות ואתרים נבנו במהלך השנים להגביר מודעות למין בטוח יחד עם הנגשת מידע וסיוע לנשים שנזקקות להפסקת הריון מסיבות שונות.

כך למשל Eukiapp.com - אפליקציה שהושקה ע”י פרויקט SAAS – Self-Managed Abortion; Safe & Supported - פרויקט ללא מטרות רווח שפועל למען הזכות של כל אישה לקבל אינפורמציה בנושא פיריון והריון כמו גם גישה לגלולות להפסקת הריון לא רצוי ופיצ'רים כמו לוח שנה אינטראקטיבי למעקב מחזור והריון כחלק מאג'נדה לפיה כל נערה ואישה צריכה גישה למידע מהימן על הגוף שלה והתהליכים שהוא עובר.


הפרויקט הוקם בארה”ב ב-2017 כחלק מפעילותו של אירגון WHW - women help women הבינלאומי שעוסק בנושא ברחבי העולם.

האפליקציה מרכזת מידע לגבי מיניות, אמצעי מניעה, מחלות מין, הפלות וכו ממקורות רשמיים כמו אירגון הבריאות העולמי, ובעיקר מאפשרת גישה למידע בצורה אנונימית ללא צורך להירשם עם מספר טלפון או כתובת מייל אלא דרך קוד מיוחד שהאפליקציה מנפיקה לכל משתמשת.

אין לאפליקציה Backend , כל הנתונים נשמרים על מכשיר הטלפון, אין שמירת נתונים בענן או מסירה שלהם לגורם שלישי והמשתמשת יכולה להחליט על מחיקה שלמה של הנתונים מהמכשיר שלה בכל רגע נתון.


השמירה על פרטיות הנתונים היא סוגייה מהותית שהפכה קריטית לאחר פסיקת בית המשפט העליון שבעקבותיה מידע פרטי של משתמשת ודפוסי הגלישה שלה בחיפוש מידע עלולים להפוך למידע מפליל כנגדה.

אלו הצדדים הפחות טובים של הטכנולוגיה והמחשבה עליהם חייבת להיות חלק מכל פתרון שעוסק בנושאים רגישים.

מאמר שהתפרסם בוושינגטון פוסט לאחר הפסיקה של בית המשפט מדגים איך שנים של אזהרות לגבי מעקב דיגיטלי הפך למציאות עגומה במדינות רבות. פתאם בין לילה, חיפושי גוגל, מידע מיקום, אפליקציות למעקב אחר מחזור ונתונים אחרים יכולים לשמש ראיה ל"פשע". *** הבלוג Motherboard של Vice דיווח כי תמורת 160 דולר, הוא קנה נתונים מחברה בשם SafeGraph שמראים מאיפה הגיעו אנשים שביקרו ביותר מ-600 מרפאות של Planned Parenthood ולאן הם הלכו לאחר מכן.

מפחיד.

“I am heartbroken for the people around this country who just lost the fundamental right to make informed decisions about their own bodies”

ככה אמרה מישל אובמה לאחר הפסיקה, וככה אני מרגישה גם מאז סוף שבוע שעבר.

.

פוסטים קשורים

הצג הכול

Comments


bottom of page