בעולם התוכנה שהיה הזירה המקצועית שלי במשך הרבה שנים, נתקלתי והתמודדתי בבעיות מורכבות, מערכות מסובכות ואתגרים לא פשוטים לפיצוח. אבל בסופו של דבר כשפירקנו לגורמים את הבעיות, שבאו לפיתחנו, החשיבה שלנו, כא.נשי תוכנה היא בוליאנית, אנחנו יכולים להגיע לפיתרון שהוא True or false וככה אנחנו רגילים לחשוב.
לכל באג, חמקמק ככל שיהיה, יש פתרון בסופו. טוב נו, אולי יש מספר פתרונות אפשריים (אם יכולתי לספור את כל השעות במצטבר של דיונים שהייתי בהם איזה פתרון לקחת...) אבל זה יהיה מספר מוגבל בדרך כלל, ואת מה שנבחר מתוכם לעשות נוכל לבדוק - עבד או לא? ואם לא - ניתן פתרון אחר.
כל איפיון של מערכת מורכבת בעולם שחייתי ופעלתי בו, מתפצל בסופן של ישיבות התיכנון למודולים ופונקציות וקלאסים שניתן לממש ולסמן done כשהצלחנו בגירסה הרלוונטית לתת מענה לבעייה או לצורך שהתבקשנו לפתור.
במסע שלי, הנוכחי, אני לומדת שהעולם החברתי, הוא עולם אחר. אחר במהות. גם כשמדברים על חדשנות טכולוגית בתוכו שזה העולם שלי.
העולם החברתי מורכב רובו ככולו מבעיות שהוגדרו ע"י Rittel and Webber
ב 1973 כ- Wicked Problems ובתרגומן לעברית - בעיות ניבזיות או זדוניות או סוררות.

למה לקרוא לה ניבזית?
לא בגלל שהיא רעה במהותה אלא בעיקר בגלל העמידות שלה לניסיונות שלנו לפתור אותה.
הנה כמה ממאפיני ההיכר של בעייה ניבזית -
אין לה ניסוח מוסכם וחד משמעי - ההגדרה קשורה גם באמונות, בדעות, בפוליטיקה, במדיניות, בתרבות - "בעיית ההתחממות הגלובלית" - מה זה בדיוק? איך זה מוגדר? מה המדד המוסכם? האם יש בכלל בעייה?
אין לה "כלל עצירה". אין היגיון מובנה שמאותת לנו מתי הגענו ליעד. "ביטחון נשים בביתן ובמרחב הציבורי" - איך נוכל לדעת שהבעייה נפתרה? אפס נשים נרצחות? אפס דיווחים על הטרדות? האם אנחנו ממגרים? מצמצמים? מונעים? ממזערים נזקים?
אין סוף למספר הפתרונות או הגישות לבעיה ניבזית. אין פתרון נכון או לא נכון, אין True or false, אפשר לבחון כל תוכנית פעולה רק דרך משקפיים של האם היא היטיבה עם עולם הבעייה או לא. (איך מודדים הטבה כזו שאלה מורכבת אחרת)
אין דרך לבדוק את הפתרון לבעיה ניבזית, לא ניתן ללמוד מניסוי וטעייה, אין בדרך כלל קבוצת ביקורת או בייסליין להשוות אליו ולרוב יהיה קשה עד בלתי אפשרי לבדוק האם השינוי שחל בעולם הבעייה נובע מהתערבות ספציפית שעשינו. יש גורמים רבים שמעורבים ומשפיעים לטובה ולרעה על עולם הבעייה. אם עשיתי תוכנית מצוינת להוצאת נשים ממעגל הזנות ובכל זאת המספרים ברמה הארצית רק עלו, האם זה אומר שהתוכנית שלי לא טובה? אולי העלייה נובעת מהעובדה שהמצב הכלכלי במדינה הורע ויותר נשים פונות לזנות כצעד הישרדותי וללא התוכנית שלי המספרים היו אפילו גבוהים יותר? אולי המספרים עלו כי הדרך למדוד השתנתה והעלייה המדווחת במספרים לא משקפת עלייה אמיתית?
כל הבעיות הניבזיות הן באופיין ייחודיות, יצירת תוכנית מיטיבה עם בעייה אחת לא אומר שהיא תתאים לבעייה אחרת וגם לא בהכרח תתאים לאותה בעייה באזור אחר ובתרבות אחרת.
תמיד אפשר לתאר בעיות ניבזיות כסימפטום של בעיות אחרות, הן קשורות זו בזו במערכת מורכבת ומשפיעות זו על זו - It is all connected - אלימות נגד נשים, פגיעות מיניות בילדות, זנות, התמכרויות לסמים, עוני , דרי רחוב - כל אחת בעייה זדונית לפתרון בפני עצמה והרבה קישורים בינהן
לא תמיד ניתן לצפות את השלכות הבעייה כמו גם את ההשלכות של הפתרון שהצענו לה והפעולה לעולם תהיה בתנאים של עמימות וחוסר וודאות.
אז מה עושים?
קודם כל מכירים בעובדה שזה סוג הבעיות, כל מי שמציעים סימני קריאה, פתרונות קסם לבעיות ניבזיות תתיחסו להצעות שלהם בזהירות המתבקשת.
1. לנתח מערכת, קצת כמו שלמדנו פעם בקורס ניתוח מערכות בתוכנה וחשבנו ששם אנחנו מנתחים מערכות מורכבות? אז כזה אבל לבעיות מורכבות וניבזיות באמת. המערכת מורכבת מקצה הקרחון הנראה לעין אבל בלי להבין את עומק הקרחון - המגמות, השינויים בעולם הבעייה, המבנים החברתיים, התרבותיים והמנטלים נחשוב שהמסנו את הקרחון אבל כולו עוד מתחת למים.
2. לעבוד בצורה אג'ילית - לא רק תוכניות חומש שעד שהן קורות, אם בכלל, כל התנאים מסביב השתנו אלא פתרונות אג'ילים, איטרטיבים, מדידים גם בתוך כל המגבלות שתארתי
3. שיתופי פעולה - הבנה שאין תחרות בעולם הזה אלא הרבה גורמים שמנסים יחד לפתור, לצמצם, למזער בעייה מורכבת ויש מספיק לכולם :) קוראים לזה Collelctive Impact
4. הפתרונות הקלים ליישום הם לא בהכרח הנכונים לייצר אימפקט רחב על עולם הבעייה - לזכור בכל שלב להזכיר לעצמנו - מה בעצם באנו לפתור? לאן אנחנו מכוונים בתוך עולם הבעייה המורכב ומה יהיה המדד להצלחה של תוכנית ההתערבות שלנו. ואז לשאול - are we there yet? אנחנו הולכים לכיוון הנכון? ולא לחשוש לחשב מסלול מחדש.
4. להבין שעולם בעייה משתנה ועולם משתנה בכלל חייב פתרונות חדשניים, הפתרונות של אתמול לא מתאימים לבעייה של היום. תקראו לזה יזמות, תקראו לזה חדשנות, בסוף מדובר בשינוי מיינדסט או כמו שאומר מוחמד יונס -
“My greatest challenge has been to change the mindset of people. Mindsets play strange tricks on us. We see things the way our minds have instructed our eyes to see.”
-Muhammad Yunus
Comments